maandag 15 februari 2016

Meent 63-65

opdrachtgever   W. Buurman
bouwjaar           1935 (verwoest 1940)
architect            B. Buurman
bestemming      winkels, kantoor en appartementen

Meent 63-65 hoek Meent - Westewagenstraat vanuit het zuidwesten

Meent 63-65 vanaf de Meentbrug
Dit perceel lag aan de noordzijde van de Meent tussen de Westewagenstraat en de Delftsevaart. Het werd in 1935 gekocht van de gemeente voor 125 gulden door de heer W. Buurman, makelaar. Het ontwerp voor het gebouw droeg hij op aan de Leidsche architect, B. Buurman.

De constructie van het pand bestond tot en met de vloer van de eerste verdieping uit gewapend beton. Daarboven werd het uitgevoerd in dragend metselwerk (steens) met houten vloeren. De buitenmuren zijn van gele baksteen (hilversums formaat). Het metselwerk in de erker aan de Meent en de penanten aan de Delftsevaart had terugliggende lagen. Dit benadrukte de horizontale lijnen in het ontwerp.
De winkelpuien waren van staal en omkleed met natuursteen. Voor de overige ramen werden houten kozijnen toegepast gevuld met stalen ramen. Zowel de dorpels als de lateien waren van beton.

links Meent 63-65 (stadsarchief Rotterdam)
Het pand had op de begane grond twee winkels. De winkel rechts grenzend aan de Delftsevaart zou betrokken worden door luxe brood- en banketbakker J.H. van Vliet Wzn. De winkel op de hoek van de Westewagenstraat was voor de heer Buurman zelf. Onder het pand was een kelder gelegen t.b.v. de winkels. Hier werd ook de ketel van de centrale verwarming geplaatst.

Op de eerste verdieping was het kantoor van de heer Buurman gevestigd. Tevens was er een woning aan de Westewagenstraat bedoeld voor de opzichter. Op de verdiepingen daarboven waren verdeeld in twee appartementen met 4 of 5 kamers, keuken en douche. In het midden lag het ruime en goed verlichte trappenhuis dat kantoor en appartementen ontsloot.

zicht op de Meent in 1940 (stadsarchief Rotterdam)
na het bombardement
Het pand is compleet uitgebrand op 14 mei 1940. Mogelijk zelfs geraakt door een bom, want foto's laten zien dat de gevel aan de Meent geheel is weggeslagen. Van het bouwkundig bureau van de heer Buurman is geen informatie te vinden na 1940. Op 13 december 1940 adverteert Banketbakkerij Van Vliet dat zij gevestigd zijn aan de Crooswijkscheweg 160.

Al in 1941 waren er herbouwplannen voor dit perceel getekend door architect Buurman. De eerste schetsen laten een flatgebouw zien in identieke vormgeving. Een later ontwerp is nog steeds in de vorm van een flat, maar met traditioneler uitstraling. Het zou nooit gebouwd worden. In de jaren zeventig werd een deel van het perceel bebouwd met woningen winkels naar het plan van architectenbureau Hoogstad, Weeber, Schulze en Van Tilburg.

bronnen
1. Rotterdamsch Nieuwsblad 16 april 1935      - aankondiging bouwplan
2. Rotterdamsch Nieuwsblad 16 juli 1935        - beschrijving en afbeelding
3. Rotterdamsch Nieuwsblad 5 mei 1937        - afbeelding
4. Erfgoed Leiden en omstreken                        - bouwtekeningen (toegang: 251 architectenbureau Mulder en Buurman; inventarisnummer 46)
5. De Architect 1979        - beschrijving huidige bebouwing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten