vrijdag 28 februari 2014

Grote markt 10

adres                Grote markt 10 (voor 1905: Westnieuwland 9)
opdrachgever   B. Conrads
bouwjaar          1901 (verwoest mei 1940)
architect           J.P. Stok Wzn
archief              Stadsarchief Rotterdam (1901: inventarisnummer nieuw: 17059=geveltekening)
literatuur           onbekendHet betreft hier een winkelpand met daarboven pakhuis. Tot en met de eerste verdieping is de gevel afgewerkt met natuursteen. Daarboven bestaat de gevel uit metselwerk van witte baksteen. Deze wordt afgewisseld met natuurstenen sierbanden en stalen lateien (INP-profiel). Voor de borstweringen en het vlak in de topgevel is pleisterwerk gebruikt, waarschijnlijk met het doel deze te gebruiken voor reclame doeleinden.

Hoewel gebouwd in de stijlperiode van de Art Nouveau, is de versiering minimaal. De sokkels van de penanten op de begane grond bevatten een gestileerd bloemmotief. In de boog van de topgevel en op de eerste verdieping is er gebruik gemaakt van geometrische figuren. De topgevel wordt afgesloten met aan beide zijden een pinakel.

De gevel is zakelijk van opzet. Dit is een tegenstelling tot de meer decoratieve aard van de stijlperiode van dat moment (art nouveau). In het werk van J.P. Stok is een lijn te zien van versobering van het decoratieve, waarbij de bouwkundige elementen voor de kracht van het ontwerp moeten zorgen.
De rondboog, die in veel werken van de architect in deze periode toegepast wordt, is in dit ontwerp minder duidelijk aanwezig. Alleen in de topgevel en in de pui van de eerste verdieping zijn bogen toegepast die een verwijzing vormen.

De architect J.P. Stok Wzn ontwierp in Rotterdam onder meer de volgende gebouwen:
- 1889 kantoorpand bekend als Hulstkampgebouw aan de Maaskade
- 1903 bakkerij Maison Ulrich aan de Leuvehaven (verwoest in 1940)
- 1907 voorgebouw station ZHESMaan het Hofplein (verwoest in 1940)
- 1916 kantoorpand S.H.V. op de hoek van de Westerkade en Veerhaven
Meer informatie over de architect vindt men op deze link:http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/3425

Het gebouw is ontworpen voor de heer Bernhard Conrads. Hij opende er een winkel in wol, garen en tricot. Blijkbaar was dit een goed lopende zaak. Al in 1903 diende hij een bouwplan voor een nieuw pand op het naastgelegen perceel. Dit plan zou niet verwezenlijkt worden. Pas in 1908 komt de nieuwbouw op Grote markt 8 tot stand. Het pand met huisnummer 10 wordt vervolgens gebruikt als rijwielhandel en ijzerwarenhandel.

Op onderstaande foto is het gebouw te zien iets rechts van het midden.
Stadsgezichten. Panorama van Rotterdam in zuid-oostelijke richting vanaf de stad…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten